Een nieuwe baan zoeken, dat is pas hard werken. Misschien had je je het nooit gerealiseerd maar een nieuwe baan zoeken kan een zeer intensief traject zijn.
Het kan heel veel van je vragen. In ieder geval doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen, creativiteit en pro-activiteit.
En dan praten we nog niet eens over je vaardigheden om een goed en triggerend Linkedin profiel, CV en sollicitatiebrief te schrijven. Of je vaardigheid om een goed netwerk- of sollicitatiegesprek te voeren.
Kortom er komt heel veel kijken in deze periode.
Soms kan het dan echt lastig zijn om positief te blijven vooral als de periode dat je zonder baan bent, langer wordt.
Heel vervelend want negatieve gedachtes helpen je natuurlijk niet verder en zorgen er ook niet voor dat je zelfvertrouwen overeind blijft.
En een gezond zelfvertrouwen is echt een basisvoorwaarde om met succes een nieuwe baan te vinden.
Hierbij 8 tips om positief te blijven tijdens je zoektocht.
Breng structuur en regelmaat aan in je week.
Als je structuur en routine inbouwt, hoef je niet elke dag na te denken wanneer je wat gaat doen.
De valkuil is dan namelijk dat er weinig tot niks uit je handen gaat komen. Of je zit te lang achterelkaar waardoor je heel veel energie verliest.
Maak in je agenda blokken van 2 uur verspreid over de week waarin je echt geconcentreerd aan de slag gaat.
Plan ook activiteiten in je agenda waar je energie van krijgt.
Een baan vinden is inderdaad niet altijd leuk en de werkzaamheden die je daarvoor moet doen, kunnen je veel energie kosten. Het is dus ook belangrijk dat je in je week activiteiten inplant waar jij energie van krijgt. Dat kan gaan om sporten, buiten lopen, lezen of wat dan ook.
Ga vrijwilligerswerk doen.
Bij allerlei organisaties zijn er vrijwilligers nodig. En dat kan ook op jouw vakgebied zijn. Het zorgt er voor dat je in beweging komt, het geeft een goed gevoel dat je ergens aan bijdraagt, geeft structuur aan je week, versterkt je zelfvertrouwen, is goed voor je CV en het kan je netwerk vergroten.
Blijf op de hoogte van wat er zich in je vakgebied afspeelt.
Met alle vormen van (social) media hoef je niet te werken om op de hoogte te blijven van de belangrijkste ontwikkelingen binnen je branche.
Je kunt actief zijn op Linkedin, oa. in groepen, interessante artikelen lezen en workshops en seminars bezoeken.
Probeer “afwijzingen” niet persoonlijk op te nemen.
Zelfs mensen met prachtige loopbanen tot nu toe vinden het lastig om afwijzingen op sollicitaties te ontvangen. Dat je niet voor een gesprek wordt uitgenodigd kan met van alles te maken hebben, maar staat los van wie jij als professional bent.
De match met de functie kan niet optimaal zijn, er zijn zoveel reacties dat men niet iedereen kan uitnodigen, je CV of brief kan niet onderscheidend en triggerend genoeg zijn, de lezer interpreteert je cv niet goed, etc.etc. (kun je zelf trouwens wel wat aan doen natuurlijk)
Maar het feit dat je niet wordt uitgenodigd, zegt niks over jou als persoon of als professional.
Vermijd negatieve mensen.
Je kent ze wel, mensen die alleen nog maar negatieve verhalen hebben. Over de branche, over de economie, over bedrijven, over recruiters, over W&S bureau’s, eigenlijk over van alles. (en dan gaan ze dat ook nog delen op Linkedin, niet verstandig trouwens)
Als je met deze mensen praat, verlies je echt energie. Laat dit niet gebeuren.
Laat “negatieve” mensen los in deze periode. Je wordt er echt niet beter en blijer van. Zoek mensen die positief gestemd zijn. Zij zijn het die je wel verder kunnen brengen.
Fixeer je niet alleen op het eindresultaat.
Als je alleen maar gefocussed bent op het vinden van een baan, zul je geen tussenresultaten opmerken. En elke dag die voorbij is waarin je geen baan hebt, zul je zien als een verloren dag.
Een huis bouw je ook niet in 1 dag. Er zijn piketpalen die geslagen worden en tussentijdse resultaten die gehaald worden.
Blik elke vrijdag terug op je week en kijk welke “tussen” resultaten er door je geboekt zijn. Heb je een goede, unieke brief geschreven, is je CV nu tip-top, heb je een interessant netwerkgesprek geregeld, een goed telefoongesprek gehad, interessante nieuwe contacten ontmoet? Het kan je echt helpen om de voortgang in je project te blijven zien.
Zoek hulp.
Het is echt lastig om alles alleen te doen. Zoek mensen op die je verder kunnen helpen. Dat kan een groep “lotgenoten” zijn (De Broekriem bijvoorbeeld) waar je tips en inspiratie kunt opdoen. Maar let dan wel op dat je niet in “negatieve” verhalen terecht gaat komen.
Of schakel professionele hulp in, van een loopbaan coach bijvoorbeeld.
Een loopbaan coach heeft van dit soort projecten “meer kaas gegeten” dan jij en kan je in dit traject op allerlei manieren bijstaan.
HEEL VEEL SUCCES GEWENST!
Angela
Als dit artikel je aanspreekt, zou ik het heel fijn vinden je reactie te krijgen. Zou natuurlijk ook super zijn als je het hieronder wilt liken of sharen op Linkedin, Twitter of Facebook.