headershadow

Latest Blogposts

BEN JIJ KLAAR VOOR HET NIEUWE HOSSELEN?

De bekende Nederlandse trendwatcher Adjiedj Bakas voorspelt dat in de toekomst steeds meer mensen al “hosselend” hun geld gaan verdienen. Bakas geeft aan het woord “hosselen” wel een iets andere betekenis dan wat er normaliter onder verstaan wordt. In het woordenboek staat namelijk dat hosselen het “ op een illegale manier geld bij elkaar scharrelen voor drugs” betekent. Het woord werd dus met name veel gebruikt in criminele kringen. Je kunt je wel afvragen of er bij diverse vastgoedbedrijven en corporaties de laatste jaren door bepaalde bestuurders al op deze trend van hosselen vooruitgelopen werd…

Bakas verwacht dat vastigheid op het gebied van banen en daarmee van inkomen binnenkort voor het grootste deel van de Nederlanders verleden tijd is. Een verdergaande flexibilisering van arbeid zal er toe leiden dat in 2022 slechts 30 tot 35 % van de mensen een vaste baan heeft. In 2002 had 72% van de mensen een vaste baan en nu bedraagt dat percentage 55%. De rest van de mensen verdient dus straks zijn/haar geld op basis van andere flexibele contracten cq opdrachten.

 

Het overgrote deel van de beroepsbevolking zal zich dus in de toekomst al hosselend een inkomen moeten gaan verdienen. Voor de generatie die nog is opgegroeid met het idee dat een vaste baan het hoogste ideaal en daarmee zekerheid biedt, zal dit wel even wennen zijn. Voor nieuwe generaties die net de arbeidsmarkt op zijn gekomen of die dat nog gaan doen, zal dit naar mijn eigen inschatting anders zijn. Het vooruitzicht om 10 jaar bij 1 bedrijf te werken, trekt nu de meeste jongeren al uberhaupt niet aan. De behoefte aan afwisseling, variatie etc. is bij de generatie die opgegroeid is met alle internet toepassingen veel en veel groter.

 

Een loopbaan zal er in de toekomst waarschijnlijk heel anders uit gaan zien. Periodes van vastigheid (vaak ook schijnzekerheid) zullen afgewisseld worden met korte contracten waarbij je bij een bedrijf in dienst treedt. Wellicht ook nog aangevuld met het werken als zelfstandig ondernemer waarbij een opdrachtgever je niet in dienst neemt maar inhuurt. De zzp’ers onder ons zullen er ook mee geconfronteerd kunnen worden dat die zeer interessante werkzaamheden juist niet als zelfstandige uitgevoerd kunnen worden maar wel op contractbasis.

 

Periodes van even geen werk en inkomen hebben, zullen ook meer gaan voorkomen. Door de variatie in contracten, opdrachten en werkzaamheden kan het niet anders zijn dat je ook rekening moet houden met periodes waarin er geen inkomsten binnen komen. Dat een vast inkomen gedurende jaren achter elkaar geen vanzelfsprekendheid meer is. Nadenken over je inkomsten en uitgaven, opbouw pensioen en het bouwen van een buffer voor tijdens je loopbaan lijkt in de toekomst dus belangrijker te gaan worden.

 

De grootste kans om dus altijd je geld te kunnen verdienen is doen waar je heel erg goed in bent. Want een paar jaar ergens “redelijk goed” in vaste dienst functioneren zal er in de toekomst waarschijnlijk niet meer bij zijn. Alleen de mensen die op een bepaald gebied als “ heel goed” of als “specialist” worden gezien zullen vanzelfsprekend worden binnengehaald, op basis van wat voor contract dan ook. Middelmatige prestaties leveren in je werk zal er toe leiden dat de korte opdrachten of contracten niet verlengd gaan worden.
Met name ook voor nieuwe generaties dus mijn advies echt te gaan doen waar je hart ligt en waar je unieke combinatie van talenten liggen.

 

Mocht het je niet helemaal of helemaal niet duidelijk zijn waar jouw talenten liggen, ik help je er met coaching graag mee!

Als dit artikel je aanspreekt, zou ik het heel fijn vinden je reactie te krijgen. 

Zou natuurlijk ook super zijn als je het wilt liken of sharen op Linkedin, Twitter of Facebook. Dat kan hieronder.