headershadow

Latest Blogposts

Besteed jij ook tijd aan je loopbaan i.p.v alleen aan je baan?


Heel veel energie en tijd gaat in ons werk zitten, in de baan die we op dit moment hebben of dat nou in dienstverband is of als zelfstandige.

We zoomen dus voor 100% in op onze huidige werkzaamheden en alles wat daar mee samenhangt. En daar hebben we het vaak al druk genoeg mee.
Naast misschien nog een gezin, het onderhouden van sociale contacten met familie, vrienden en kennissen, sporten en wat dan ook.
Al met al een hoop ballen om hoog te houden.


Een nadeel van alleen bezig zijn met je huidige baan (en dus met je huidige werkgever) is dat je het grotere geheel van je loopbaan wel eens uit het oog kan verliezen.
En met je loopbaan bedoel ik de manier waarop jouw werkende leven (over een periode van 30-40jaar) ingevuld gaat worden.
En daarmee zeg ik niet dat alles vooraf gepland en uitgestippeld moet worden want daar is het leven denk ik te onvoorspelbaar voor.
Maar ik bedoel dat je op een bewuste manier sturing geeft aan je loopbaan.
nadenkt over wie je bent als professional, weet wat je belangrijk vindt, wat de werkzaamheden zijn waar jij energie van krijgt, waarom een functie wel of niet bij je past, wat het is waar je later met trots op zal terugkijken en zelf weet wanneer het goed is om een nieuwe stap te maken.
En dat je op basis van het bovenstaande daar ook naar handelt.

 

Jij bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je loopbaan en niet je werkgever.
Teveel mensen hebben het idee dat ze “wel goed” zitten bij hun huidige werkgever en ontlenen als het ware hun zekerheid aan hun werkgever.
Maar bedrijven worden overgenomen, gaan failliet of je krijgt een nieuwe manager waar je niet mee door een deur kan. En weg is je zekerheid….


De enige zekerheid in het leven is dat niets zeker is (en dat je dood gaat) en dat geldt in deze tijd ook voor je werkende leven.
Het enige waar je volgens mij een vorm van zekerheid aan kan ontlenen is zelfvertrouwen.
Vertrouwen hebben in je eigen eigenschappen, talenten en al het overige wat jij in je “rugzak” hebt zitten zodat je je daarmee altijd kan redden en je weg kan vinden.
Echter daar is wel zelfinzicht en zelfkennis voor nodig.


Zelfinzicht en zelfkennis zijn m.i. de pijlers waarop zelfvertrouwen gebouwd is.
En daaraan ontbreekt het nog bij veel mensen.
Vragen als: wat is jouw unieke toegevoegde waarde, naast je kennis, voor een bedrijf of een afdeling?
Welk effect heb jij meestal op andere mensen? Voor wat soort dingen doen mensen een beroep op jou? Wat is jouw rol in een groep, zowel privé als zakelijk?
zijn voor de meeste mensen lastig te beantwoorden.
En eigenlijk ook niet vreemd als je ziet dat we dat in onze maatschappij (school, opvoeding) ook niet echt meekrijgen om daar goed over na te denken.

 

Mijn advies is dus om naast alle tijd en energie die je in je huidige baan stopt ook regelmatig afstand te nemen en te kijken naar je loopbaan.
Zelfkennis en zelfinzicht is daarbij dus een voorwaarde want zonder dat kun je volgens mij niet op een bewuste manier sturing geven aan jouw loopbaan.

Veel Succes!