headershadow

Latest Blogposts

Besteed jij ook tijd aan je loopbaan i.p.v alleen aan je baan?


Heel veel energie en tijd gaat in ons werk zitten, in de baan die we op dit moment hebben of dat nou in dienstverband is of als zelfstandige.

We zoomen dus voor 100% in op onze huidige werkzaamheden en alles wat daar mee samenhangt. En daar hebben we het vaak al druk genoeg mee.
Naast misschien nog een gezin, het onderhouden van sociale contacten met familie, vrienden en kennissen, sporten en wat dan ook.
Al met al een hoop ballen om hoog te houden.


Een nadeel van alleen bezig zijn met je huidige baan (en dus met je huidige werkgever) is dat je het grotere geheel van je loopbaan wel eens uit het oog kan verliezen.
En met je loopbaan bedoel ik de manier waarop jouw werkende leven (over een periode van 30-40jaar) ingevuld gaat worden.
En daarmee zeg ik niet dat alles vooraf gepland en uitgestippeld moet worden want daar is het leven denk ik te onvoorspelbaar voor.
Maar ik bedoel dat je op een bewuste manier sturing geeft aan je loopbaan.
nadenkt over wie je bent als professional, weet wat je belangrijk vindt, wat de werkzaamheden zijn waar jij energie van krijgt, waarom een functie wel of niet bij je past, wat het is waar je later met trots op zal terugkijken en zelf weet wanneer het goed is om een nieuwe stap te maken.
En dat je op basis van het bovenstaande daar ook naar handelt. Lees verder »

TIJD VOOR VERANDERING?

De zomerperiode is er uitermate geschikt voor: even de tijd nemen om eens rustig te overdenken waar je qua werk staat en waar je naar toe wilt.
Haal ik nog steeds energie uit mijn werk of kost het me energie?
Heb ik op maandag weer zin om te beginnen of is de vrijdag mijn favoriete werkdag?
Kan ik nog enthousiast vertellen over de baan die ik heb en het bedrijf waarvoor ik werk of praat ik inmiddels liever over andere dingen?

 

Waarom is het toch zo dat veel mensen blijven hangen in omstandigheden (privé of zakelijk) waar ze eigenlijk genoeg van hebben?
Blijven hangen in het oude terwijl ze weten dat het niet goed voor hun is.
En eigenlijk zijn veranderingen inmiddels de gewoonste zaak van de wereld geworden.
De hele wereld, economie, maatschappij en bedrijfsleven veranderen als nooit tevoren.
De ene reorganisatie, fusie of cultuurveranderingstraject volgt de andere op.
En je zult als mens echt je flexibiliteit moeten ontwikkelen om met al die veranderingen en onzekerheden om te gaan.

Lees verder »

WORD JIJ EEN GRUMPY OLD (WO)MAN?


Het onderwerp "Succesvol zijn"  is regelmatig een onderwerp in mijn coachgesprekken.
En dan meestal in het kader dat mensen het idee hebben dat ze op hun leeftijd “succesvoller” hadden willen zijn.
Wat daarachter steekt is dat de meeste hoogopgeleide mensen een soort van “plaatje” in hun hoofd hebben wat het pad is van “succesvol zijn” en dat ze zich zelf naast die lat leggen.
En dat plaatje en die lat blijken dan meer gebaseerd te zijn op wat algemeen heersende opvattingen in de maatschappij zijn over succesvol zijn en carrière maken dan dat het te maken heeft met de intrinsieke drijfveren, waarden, kwaliteiten en interesses van de persoon in kwestie.
Dus niet handelen en leven vanuit zelfkennis en zelfinzicht maar vanuit door de externe omgeving opgelegde verwachtingen.
En hoe meer verwachtingen je hebt, hoe meer teleurstellingen je kunt ervaren. Lees verder »

STA JIJ OPEN VOOR DINGEN DIE NIET KUNNEN?

De Vastgoed branche staat nog steeds voor flinke uitdagingen. 
We maken situaties mee die we nog niet eerder hebben meegemaakt en waar dus geen beroep kan worden gedaan op reeds opgedane kennis en ervaring of uitvoerig beschreven succesvolle casussen in studieboeken.
Daarbij is het meestal zo dat problemen meestal niet op het zelfde (denk)niveau of op dezelfde manier van denken worden opgelost als waar ze gecreëerd zijn.
Het vergt een andere manier van naar een situatie kijken en denken vanuit een ander perspectief, en misschien juist wel loslaten van wat je weet.

Een uitgelezen voorbeeld van iemand die dit doet en daarmee de medische wetenschap de afgelopen jaren in verwarring heeft gebracht is de “Iceman” Wim Hof.
Waarschijnlijk heb je wel eens van de “Iceman” gehoord. Hij verricht uitzonderlijke fysieke prestaties die door artsen en wetenschappers tot voor kort als “onmogelijk” worden gehouden.
Hij zit meer dan een uur lang in ijswater, iets wat voor de meeste mensen al binnen 1 minuut dodelijk zou zijn.
Hij loopt een marathon in de sneeuw in zijn blote bast en op blote voeten en loopt in korte broek de Mount Everest op en dat op een leeftijd van 65 jaar.

Een man die dingen verkondigt zoals “ je hebt als mens zelf wel degelijk invloed op de werking van je (autonoom) zenuwstelsel en immuunsysteem” en “ het menselijk lichaam is tot meer in staat dan wij voor mogelijk houden” wat door de meeste wetenschappers en artsen als onzin werd afgedaan.
Een man die zelf geen arts is of geneeskunde heeft gestudeerd zou meer over het menselijk lichaam weten dan artsen en wetenschappers?


Het boek Koud Kunstje van Wim Hof en Koen de Jong geeft een mooi inzicht in wat Wim allemaal teweeg heeft gebracht.
In ieder geval heeft het er nu toe geleid, door bredere onderzoeken, dat zijn stellingen op waarheid blijken te berusten en dat hij daarmee van wetenschappers en artsen na jaren belachelijk te zijn gemaakt, zijn gelijk gaat krijgen.

Lees verder »

Schrijf jij ook sollicitatiebrieven die niet effectief zijn?

Het schrijven van een sollicitatiebrief is dat in deze tijd nog wel nodig?
Ja het is nog steeds zo dat in 9 van de 10 gevallen  er aan je gevraagd wordt om een sollicitatiebrief danwel motivatie te schrijven. 
Als je het idee hebt dat er meerdere sollicitaties op die betreffende vacature zullen binnenkomen (nagenoeg altijd dus), adviseer ik je echt aandacht en tijd aan je brief te besteden.
Wat gaat er meestal mis in een sollicitatie-cq motivatiebrief?
Wat ik vaak zie is dat het een soort van "ik" brief gaat worden. Wat bedoel ik daarmee?
De schrijver gaat veel vertellen over zich zelf en dan met name over zijn/haar werkervaring.
Je gaat dus in de brief informatie geven die ook al in je CV te lezen is.
Dat heeft nauwelijks zin.
In de 2e plaats lees ik zelden een echte motivatie in een brief. 
Dus een goede reden waarom je bij dat bedrijf en in die functie wilt werken.
Die motivatie kun je volgens mij alleen geven als je je in dat bedrijf verdiept hebt, weet wat er speelt, wat de uitdagingen van dat bedrijf zijn en kunt aangeven waarom jij dan van toegevoegde waarde kan zijn.
Binnen een uur reageren op een vacature die net online staat, zou ik je dus niet adviseren.
Het geeft meestal aan dat je "wanhopig" op zoek bent en dus dat je je nog niet hebt verdiept in het betreffende bedrijf.
De meeste brieven die ik lees gaan voor 90% over de schrijver en als laatste staat iets van " graag voor uw bedrijf willen werken" . Terwijl ik dan nauwelijks of niks lees over het betreffende bedrijf.
En als laatste wil ik hier noemen dat er vaak structuur in een brief ontbreekt en dat ik toch geregeld spelfouten zie staan. 
Structuur in een brief zorgt er voor dat je brief heel gemakkelijk leesbaar wordt en dat vinden lezers wel zo prettig. Daarbij zegt het iets over je manier van denken en van schrijven en dat lijkt me voor een aantal functies heel belangrijk.
En ja over spelfouten....iedereen zegt dat dat niet bij hen gebeurt maar de waarheid is vaak anders.
Om een goede brief te kunnen schrijven dien je je te verplaatsen in de lezer.
Realiseer je in de eerste plaats eens dat de lezer waarschijnlijk "tig" reacties heeft gekregen en dat hij/zij waarschijnlijk tijd te kort heeft om alles grondig door te lezen.
Als je je dit realiseert, weet je dat je brief en cv in de eerste ronde misschien maar in 15 tot 20 seconden gescand wordt.
Mijn advies is dan ook om een korte, gestructureerde brief te schrijven waarbij je motivatie het belangrijkste stuk is.
Probeer ook eens de standaard zinnen (die bijna iedereen gebruikt) te vermijden.
Het is namelijk echt zo dat nagenoeg alle brieven op elkaar lijken, niet echt uitnodigend voor de lezer.
Je kan ook proberen een hele unieke, creatieve en onderscheidende brief te schrijven. 
Of je succesvol zal zijn met een dergelijke brief hangt natuurlijk af van jouw talent op dat gebied maar ook met de ontvanger en lezer van je brief. 
Houd daarbij rekening wat bij jou of de functie past en wat binnen jouw vakgebied nog als "professioneel" gezien wordt.
Maar als je weet dat creatief schrijven niet tot jouw toptalenten behoort, adviseer ik je voor de korte gestructureerde variant met heldere motivatie te gaan. 
Dat bespaart je in ieder geval veel tijd en misschien wel een afwijzing omdat je creatieve brief toch niet zo goed viel...
Ik hoop dat het bovenstaande je aan het denken zet over de manier waarop jij je sollicitatiebrieven schrijft.
En mocht je nu of in de toekomst op zoek (moeten) gaan naar een nieuwe baan en krijg of heb je budget om je daarin te laten coachen, kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen!
Groeten Angela