headershadow

Latest Blogposts

Het is toch ongelooflijk hoe sommige bedrijven met sollicitanten omgaan

 

Een nieuwe baan vinden in deze tijd kan echt lastig zijn, veel werkzoekenden zullen dat kunnen beamen.
Wat het echter ook moeilijk maakt, is de manier waarop bedrijven soms/regelmatig met sollicitanten omgaan.
Op basis van de vele verhalen die ik zelf ken van de mensen die ik coach en de onderzoeken die hiernaar zijn gedaan, kun je deze manier van werken door bedrijven maar op 1 manier bestempelen: RESPECTLOOS.
Als deze bedrijven zo met hun klanten om zouden gaan, was het snel gedaan met het bedrijf.
En daarbij stel ik ook de vraag of de wijze waarop een bedrijf met mensen omgaat die niet bij hen werken, ook iets zegt over de wijze waarop ze omgaat met mensen die wel bij hen werken?
Of gaat het hier “slechts” om onzorgvuldigheid, zakelijkheid of een gebrek aan empathie bij mensen binnen die bedrijven die (op dit moment) wel in de omstandigheid zijn een baan te hebben?

Een van de grootste irritatiepunten bij werkzoekenden is dat ze geen enkele reactie krijgen op hun sollicitatie.Uit een recent Europees onderzoek blijkt dat op 43% van de sollicitaties geen antwoord in welke vorm dan ook, komt.
In sommige vacature omschrijvingen staat zelfs aangegeven dat als je geen reactie krijgt, je er van uit kunt gaan dat je niet geselecteerd bent voor het vervolgtraject.
Hoe is het toch mogelijk dat bedrijven die aan de ene kant veel geld uitgeven aan pr en marketing om hun naamsbekendheid te vergroten, aan de andere kant zo omgaan met mensen die interesse hebben getoond in hun bedrijf?
Men weet toch inmiddels wel dat negatieve ervaringen met een organisatie veel vaker door worden verteld dan positieve ervaringen?

 

Onduidelijkheid over het verloop van het sollicitatieproces komt ook veelvuldig voor.
Het lijkt er nog steeds op dat bedrijven overrompeld worden door het aantal reacties op een vacature. Het grote aantal reacties wordt dan het excuus voor een langdurig, traag verlopend en onduidelijk sollicitatietraject.
Sollicitanten moeten in dat geval uitermate lang wachten op een reactie, worden soms opeens verrast met een uitnodiging voor een gesprek op zeer korte termijn en terugkoppelingen na gesprekken duren soms meer dan 2 weken.
De manier waarop een dergelijk bedrijf met het werving & selectie proces omgaat, getuigt natuurlijk niet van enige professionaliteit.
Het is te hopen dat deze bedrijven hun eigen “core business” beter georganiseerd hebben.
 

Niet de moeite nemen om persoonlijke feedback te geven op sollicitatiegesprekken.
Uit een grote aantal sollicitanten wordt meestal met een beperkt aantal mensen kennismakingsgesprekken gevoerd en vervolgens met een nog kleiner aantal de vervolg sollicitatiegesprekken.
Hoe is het toch mogelijk dat er bedrijven zijn die deze mensen met wie gesprekken worden gevoerd, slechts een mail sturen met de mededeling dat “ de uiteindelijke keus niet op hen gevallen is”.
Die dus niet de moeite nemen om de telefoon te pakken om hen te informeren wat de beslissing is geworden en hen dus op persoonlijke wijze feedback kunnen geven op de gesprekken die hebben plaatsgevonden.
En als sollicitanten dan zelf de moeite nemen om naar aanleiding van die mail te bellen om feedback te krijgen, als het ware niet te woord worden gestaan.
Dat er ook na 5 keer bellen niet teruggebeld wordt terwijl dat wel wordt toegezegd.
In mijn beleving echt onvoorstelbaar, onverstandig en daarbij echt respectloos.

 

Gelukkig zijn er ook bedrijven die zich realiseren dat het aantrekken van nieuwe mensen een belangrijk en delicaat traject is .
Dat er dus vooraf goed over nagedacht moet worden hoe dit traject wordt uitgevoerd en onder wiens verantwoordelijkheid.
Dat het naast degene die de nieuwe collega zal gaan worden, gaat om veel mensen die er tijd en energie in hebben gestoken om hun interesse in het bedrijf en de vacature kenbaar te maken. Mensen die soms wekenlang in spanning en met hoop wachten op een reactie, mensen die zich voorbereiden op sollicitatiegesprekken en daarna weer moeten wachten op een reactie. Mensen die inmiddels misschien veel afwijzingen hebben moeten incasseren en die zich steeds weer proberen op te laden voor een nieuwe sollicitatietraject.
Mensen die misschien nu geen baan hebben maar ontzettend graag weer aan het werk willen en daar vaak heel, heel veel moeite voor doen.
En dat juist met die mensen wel wat zorgvuldiger omgegaan kan worden.

Spreekt dit bericht je aan? Ik hoor het graag van je!
En natuurlijk ook fijn als je het zou willen verspreiden via facebook, twitter of linkedin.