headershadow

Latest Blogposts

Missie en doel

Een gemiddelde werknemer brengt ongeveer een derde van zijn tijd werkend door.
Hoe je deze tijd doorbrengt, is natuurlijk voor iedereen een vrije keuze, maar feit is dat je als je jouw werkende leven slijt met werk waar je eigenlijk van baalt, om alleen wat vrije tijd in het weekend " te kopen", je eigenlijk niet meer bent dan een moderne slaaf. Beetje cru gezegd maar het gaat om het idee natuurlijk:)

Wat ik in de coach sessies die ik met mensen heb, bijna altijd merk is dat de meeste mensen meer willen in het leven, en niet dat hun toekomst simpelweg een verlengde van het verleden is.
Niet functioneren als een cavia die rondjes rent in een tredmolen.
De meeste mensen willen hun leven in eigen hand hebben en zelf als het ware aan het roer staan.

Wat je dus nodig hebt, is een doel. Je moet je doel kennen om je erop te kunnen richten.
Want als je je doel niet kent, richt je niet en zonder te richten heb je een zeer kleine kans je doel ook echt te bereiken.
En dat doel " Wat wil ik gaan doen?" is als het goed is weer een afgeleide van een hoger doel, en dat noemen we nu maar even je missie.
Je missie is dus iets waar jij je voor in wil spannen, iets wat jij belangrijk vindt en zinvol vindt om aan te werken. Waar je graag je energie en tijd aan wil spenderen.

Je missie is niet iets wat je nu opeens moet gaan bedenken. Je missie heb je waarschijnlijk al altijd gehad maar waar je je waarschijnlijk alleen niet bewust van bent. Je missie breng je altijd in de praktijk, in je werk of privé, of je ervoor betaald wordt of niet.

En de manier waarop jij je missie het beste ten uitvoer kan brengen in werk heeft in belangrijke mate weer te maken met de talenten die je hebt.
Talenten zijn kwaliteiten die je van nature hebt. Die jij misschien niet zo heel bijzonder vindt of je nauwelijks bewust bent.
Talenten zijn dus iets anders dan vaardigheden.Vaardigheden doe je op door training, die zijn als het ware van buitenaf aangeleerd. Talenten zitten als het ware in je verankerd. Talenten kun je natuurlijk wel verder ontwikkelen. En omdat je ergens talent voor hebt, ben je misschien heel goed in staat bepaalde vaardigheden aan te leren.

Door helder te krijgen waar jij je tijd en energie aan wilt besteden (missie) en oog te krijgen voor jouw natuurlijke talenten, wordt het makkelijker om jouw doel in je (werkende) leven te bepalen.
Een ding is zeker: het helder hebben van je missie en doel zorgt er voor dat je makkelijker beslissingen kunt nemen in je leven.
En dat laatste spreekt iedereen wel aan, heb ik gemerkt:)