headershadow

Latest Blogposts

Wat drijft jou in je werk?

Afgelopen week keek ik weer eens een video van Ted.com.

Misschien ken je het maar voor wie het niet kent Ted.com is een (amerikaans) platform waar inspirerende leiders, ondernemers, wetenschappers en onderzoekers van over de hele wereld presentaties geven (van een minuut of 20) over een onderwerp of idee waarvan zij denken dat het belangrijk is om dat te delen. Inmiddels staan er ruim 1500 interessante en veelal inspirerende video’s op de website over hele diverse onderwerpen.

Een van de filmpjes die ik zeer interessant vind is die van gedragseconoom Dan Ariely.
Dan Ariely gaat in op het onderwerp wat mensen drijft in hun werk. Wat de belangrijkste factoren zijn die mensen in hun werk motiveert.
Op basis van diverse onderzoeken uitgevoerd door toonaangevende universiteiten deelt hij in deze video zijn conclusies.

Ik wil deze video graag met je delen omdat ik er ook van overtuigd ben dat inzicht hebben in motivatie cq drijfveren van grote toegevoegde waarde is bij het richting geven aan je eigen loopbaan en zeker ook bij het leiding geven aan anderen. 
Wat me echter altijd opvalt is dat er maar zo weinig mensen zijn die hun eigen drijfveren helder hebben. Laat staan dat ze weten, als ze leidinggeven, wat de mensen in hun team echt motiveert en drijft.
En als je dat niet weet, hoe lukt het je dan het beste uit je mensen te halen en je mensen op de beste manier aan te sturen?
Het onderzoeken wat iemands drijfveren zijn, is dan ook altijd een belangrijk onderwerp in de coach sessies en de development programma’s die ik met mensen heb.

Het idee dat geld voor mensen voldoende moet zijn om ze tot meer dan gemiddelde prestaties te brengen, is echt achterhaald. De ons bekende bonussystemen zijn echter wel op deze gedachte gestoeld.
Het bijzondere is dat de meesten van ons, als we de video gezien hebben, zullen zeggen dat de uitkomsten van Dan’s onderzoek geen verrassing zijn.
We kunnen het namelijk allemaal zelf ervaren in ons werk en weten daardoor onbewust dat het inderdaad zo is.
Maar het daadwerkelijk toepassen in het werk, voor ons zelf of voor de mensen aan wie we leiding geven, is natuurlijk weer wat anders.

Het lastige is ook dat ieder mens een andere combinatie van drijfveren kan hebben en daarom is het des te belangrijker om je daarin als leidinggevende te verdiepen.
Maar ook je eigen drijfveren helder hebben is van grote toegevoegde waarde als je op zoek bent naar een nieuwe baan of als je aan het nadenken bent over een mogelijke volgende stap in je loopbaan.
Want het is echt zo dat hele gemotiveerde mensen tot betere resultaten komen.

 

Nieuwsgierig geworden naar de presentatie van Dan Ariely?
Klik hier dan op de link om zijn presentatie van ca. 20 minuten te zien en te beluisteren.

YouTube voorvertoningsafbeelding