headershadow

Latest Blogposts

Wat heb je nodig om als ZZP'er succesvol te zijn?

 

Het aantal zzzp'ers (of freelancers) in Nederland groeit de laatste jaren explosief.
Eind 2013 waren er bijna 800.000 zzp'ers actief, waarvan ongeveer 15% daarnaast nog een baan in loondienst heeft.
Afgelopen jaren zijn er jaarlijks tussen de 120.000 en 140.000 mensen een bedrijf begonnen en 95% van die mensen startten als zzp'er.
Het schijnt echter ook dat binnen de 4 jaar 30 tot 40% van de zzp'ers zijn/haar werkzaamheden als ondernemer staakt en er de voorkeur aan geeft (weer) in loondienst te treden.


Om succesvol te zijn als zzp'er heb je een combinatie aan talenten en vaardigheden nodig gecombineerd met een portie geluk.
Omdat geluk meestal niet " af te dwingen" is, lijkt het raadzamer om je eerst af te vragen of je beschikt over de benodigde kwaliteiten en vaardigheden.
Waarbij ik al wel wil opmerken dat ook een zzp'er iemand anders kan inhuren voor bepaalde werkzaamheden of activiteiten. Alleen sommige kwaliteiten zul je denk ik zelf in huis moeten hebben om met succes als zzp'er aan de slag te gaan.

 

Waar je volgens mij dus in ieder geval over moet beschikken is zelfkennis.
Weten waar je talenten en vaardigheden liggen maar zeker ook waar je valkuilen liggen.
Je talenten en vaardigheden zijn namelijk datgene wat jouw belangrijkste "asset" is en daarmee zul je dus de aankomende jaren je geld moeten gaan verdienen.
En je  "valkuilen" helder krijgen en benoemen is net zo belangrijk want die hebben net zo'n grote invloed op de kans in hoeverre jij als zzp'er succesvol zal worden.

Welke kwaliteiten zijn er in mijn beleving dan nog meer belangrijk?

Doorzettingsvermogen
Er zijn maar weinig ondernemers die vanaf dag 1 succesvol zijn en dat zonder teleurstellingen en tegenslagen 20 jaar volhouden.
Het gaat over dingen doen, uitproberen, veranderen en aanpassen, teleurstellingen krijgen, jezelf weer bij elkaar rapen en weer doorgaan.
Er zullen best periodes zijn waarin het lijkt dat het allemaal erg lekker loopt, maar bereid je zelf maar alvast voor, de kans dat dat 20 jaar lang gaat lukken, is niet heel erg groot.

Positiviteit en (zelf)vertrouwen
Als je van nature niet positief bent ingesteld en dus meer in onmogelijkheden denkt dan in mogelijkheden en kansen, zou ik adviseren nog even goed na te denken of het wijs is om als zelfstandige te starten.
Positiviteit is nodig om zelfvertrouwen uit te kunnen stralen, nieuwe kansen te zien en na een terugslag weer op te staan en door te gaan.
Als je zelf twijfels hebt over jouw toegevoegde waarde en of daar behoefte aan is, hoe denk je dan jezelf cq jouw dienstverlening aan anderen te "verkopen"?

 

Geduld
Voor de meeste mensen een hele lastige maar wel een waar je rekening mee moet houden.
De wereld en economie lijken sneller te gaan dan jaren terug maar de meeste bedrijven en zzp'ers hebben toch ook tijd nodig om zich zelf te positioneren en zich zelf onder de aandacht te brengen van potentiële opdrachtgevers.
Trajecten van 1e gesprekken tot opdrachten duren vaak langer dan je denkt en wilt en het opbouwen van je "naam" is een langdurig en continu proces.
Het snel binnenhalen van een eerste (advies of interim) opdracht is natuurlijk heel erg mooi en iets om heel blij mee te zijn maar vormt nog niet de basis voor een langdurig en succesvol ondernemerschap.
Daar zul je aan moeten blijven bouwen en in investeren.

 

Inlevingsvermogen
Als je goed begrijpt wat voor andere mensen belangrijk is of wat de problemen zijn waar ze mee worstelen, is dat een enorme toegevoegde waarde in de gesprekken die je zult hebben.
De meest succesvolle "verkoop"gesprekken gaan in mijn beleving niet over jou. Wat jij allemaal kan, wat je allemaal weet en wat je allemaal gedaan hebt.
Het is toch de bedoeling dat jij de "oplossing" bent voor het probleem van de klant? Dan zul je eerst helder moeten krijgen wat nou precies het probleem is. En dat voldoet niet met " U zoekt een interim projectmanager, nou daar heb ik veel ervaring mee".

Onderscheidend vermogen
Wat ik bedoel is dat jij precies weet waar jij je in onderscheidt van anderen.
Van mensen die misschien dezelfde opleiding hebben en ook nog dezelfde werkervaring?
Wat halen bedrijven cq klanten naar binnen als ze jou inhuren? Wat breng jij altijd tot stand?
Dat is dus precies weten wat voor soort opdrachten cq werkzaamheden helemaal op jouw lijf geschreven zijn.
En dus ook weten wanneer je een opdracht aan je voorbij laat gaat omdat je weet dat dat niet helemaal "jouw ding" is en je gesprekspartner dus adviseert daar een ander voor te zoeken.
Een hele lastige... maar het zal niet de eerste keer zijn dat je juist door dit zelfinzicht naderhand wel een mooie opdracht bij die klant krijgt.
Met andere woorden: waar wil jij precies bekend om staan?

 

Voorzichtigheid
Met alleen voorzichtigheid zul je waarschijnlijk geen succesvol ondernemer worden want het ondernemerschap gaat vanzelfsprekend gepaard met risico's.
Het gaat er alleen om hoe je risico's inschat en op welke manier je met risico's omgaat.
Eerst grondig risico's in kaart brengen en daarover nadenken alvorens je een (overhaaste) beslissing neemt, kan je veel (financiële) problemen besparen.Veel ondernemers vergeten (met name in goede tijden) te bouwen aan een financiële reserve voor tijden waarin het misschien wat minder gaat. Enig financieel inzicht is daarbij ook wel van grote toegevoegde waarde.


Reflectievermogen
"Actie" en "doen" zijn belangrijke woorden als je als zzp'er cq ondernemer actief bent.
Toch is het ook goed om geregeld afstand te nemen en te kijken waar je nu eigenlijk afgelopen tijd mee bezig bent geweest en waar je op korte en langere termijn naar toe wilt.
Als je geen helder doel hebt, wordt het ook lastig je pad ernaar toe uit te stippelen.
Zonder doel zal er waarschijnlijk ook geen focus zijn, en dat kan er toe leiden dat je alle kanten uitgaat in je ideeën en je plannen.
Door te reflecteren kun je er ook achter komen dat je met jouw kwaliteiten beter tot zijn recht komt binnen een (grotere) organisatie. Helemaal geen probleem, heeft gewoon te maken met de combinatie van talenten die jij in je rugzak hebt zitten.


Inzet en Passie
Ik denk eigenlijk de allerbelangrijkste in het rijtje.
Hoeveel zin en energie heb je eigenlijk om jouw werkzaamheden de aankomende tijd te gaan doen?
En dat als zelfstandige cq ondernemer?
Wat ben jij bereid "op te offeren" om als zelfstandige te starten? Tijd, geld, status, zekerheid?
Waarom wil je jouw toegevoegde waarde eigenlijk inzetten als zelfstandige en niet in dienstverband?
Ga er ergens voor of vlucht je ergens anders voor weg?
Met hoeveel zin en energie stap jij 's ochtends je bed uit om aan de slag te gaan?
Is je inzet en passie voor "jouw ding" groot genoeg om ook in lastige tijden gewoon door te gaan?

 

Ik wil mensen zeker niet ontmoedigen om als zzp'er cq ondernemer te starten:) want ik doe het al jaren met enorm veel plezier.
Zou inmiddels niet meer anders willen.
Maar ik weet ook dat het een uitdaging is en een uitdaging blijft.
Dat je de ene dag vol vertrouwen kunt zijn en de volgende dag de twijfel opeens kan toeslaan.
Dat er hele blije momenten zijn maar ook momenten waar je echt door zal moeten bijten.

Wat in ieder geval helpt, is een goede voorbereiding  zodat je de meest gemaakte "startersfouten" niet zult maken.
Zonde van je tijd en energie.
En regelmatig afstand nemen van al je drukke activiteiten om te kijken op welk pad je eigenlijk loopt. Is dat nog steeds "jouw" pad of wil je bijsturen?

Ik hoor graag jouw ervaring!

Als dit artikel je aanspreekt, zou ik het heel fijn vinden je reactie te krijgen. Zou natuurlijk ook super zijn als je het hieronder wilt liken of sharen op Linkedin, Twitter of Facebook.