headershadow

Latest Blogposts

Wat zegt speelgoed over je talenten?

Zowel in mijn coaching  als in  werving & selectie gesprekken zoom ik graag in op de talenten waarover iemand beschikt.
En met talenten bedoel ik dan kernkwaliteiten die iemand van nature heeft, dus talenten die je als het ware als kind al in je hebt.
Die talenten zorgen er voor dat bepaalde functies, banen of werkzaamheden heel goed bij je passen.
En pas als de afstemming tussen talenten en baan optimaal is, zul je ook echt succesvol kunnen zijn in je werk.

Alleen het blijkt dat de vraag “ Waar ben jij heel erg goed in?” voor veel mensen lastig te beantwoorden is.
Zelfs mensen die al een flink aantal jaren werken, hebben vaak moeite om kort en bondig antwoord te geven op deze vraag.
Eigenlijk toch wel vreemd dat wij als mensen niet geleerd hebben om onze talenten helder te krijgen en deze op een goede manier over te kunnen brengen…..
Helemaal als je er over nadenkt dat de meesten van ons toch juist met deze talenten ons geld moeten zien te verdienen.

Maar wat zegt speelgoed dan over talenten?

Kinderen blijven (gelukkig) nog heel dicht bij zich zelf. Wat ik daarmee bedoel ik dat ze ervoor kiezen dingen te dingen die ze zelf leuk vinden om te doen. En niet wat hen door de “sociale omgeving” is opgelegd.
En meestal zijn dat ook weer de dingen waar ze goed in zijn, waar ze met andere woorden talent voor hebben. Je kunt dus als je goed naar je kinderen (als je die hebt althans) kijkt, herkennen waar hun talenten liggen.
Maar je kunt ook eens terugkijken waar jij als kind graag mee bezig was.
Hieronder een aantal bezigheden waar kinderen mee spelen of mee bezig zijn. Mijn ervaring is dat deze “speelgoed-talenten theorie” inderdaad al een idee geeft van aanwezige talenten. In ieder geval voor mij persoonlijk:), misschien makkelijk te raden waar ik mee bezig was?

Ben zeer benieuwd of dat voor jou ook geldt. Leuk als je het me laat weten!

Lego, Knex, Mecano
Eén van jouw talenten is “toegepast creatief”. Je bent sterk in doelgericht problemen oplossen en je hebt oog voor detail.

Verven, tekenen, boetseren
Eén van jouw talenten is ‘origineel-fantasievol creatief. Je benadert de dingen een beetje anders dan de meeste mensen. Je kunt nieuwe dingen bedenken en je hebt oog voor schoonheid. Je assimileert uit verschillende vakgebieden.

Poppen/barbies
Eén van jouw talenten is ‘sociaal invoelend en zorgend’. Je hebt verantwoordelijkheidszin en je kunt organiseren. Werk weigeren en delegeren kunnen een probleem zijn, zeker als je ook nog eens inlevingsvermogen tussen jouw talenten hebt.

Lezen
Eén van jouw talenten is ‘breed geïnteresseerd’. Je bent in zeer veel geïnteresseerd (tenzij je altijd las over een specifiek onderwerp: dan ben je eerder een specialist). Je kunt je goed concentreren en (tijdelijk) alleen zijn.

TV kijken
Eén van jouw talenten is ‘absorberend’. Je geniet passief van dromen, je neemt veel in je op en je bent – afhankelijk van de gekozen programma’s- (weinig) kritisch of leergierig.

Voetballen en andere teamsporten
Eén van jouw talenten is ‘actief, sociaal en ruimte nodig’. Je bent een teamplayer, je bent energiek en dynamisch en je hebt letterlijk en figuurlijk ruimte nodig. Overdreven controle maakt je kriegelig.

Fietsen, rolschaatsen, skateboarden
Eén van jouw talenten is ‘doorzettingsvermogen’. Je bent vasthoudend en je hebt de neiging tot koppigheid.

Poppenkast spelen, verkleedpartijen

Eén van jouw talenten is ‘aanpassingsvermogen’. Je wilt graag interactie met anderen en je past je zeer goed aan, maar loopt het gevaar jezelf te verliezen.

Schooltje spelen
Eén van jouw talenten is ‘informatieoverdracht’. Je kunt goed mensen toespreken, hebt autoriteit, je wilt soms te vaak je gelijk halen.

Schaken, stratego, monopoly, met soldaatjes spelen
Eén van jouw talenten is ‘strategisch inzicht’. Je kunt verschillende stappen vooruit denken en de gevolgen op termijn inschatten. Je hebt een sterke territoriumdrift.

Andere gezelschapsspelen met meer dan 2 personen
Eén van jouw talenten is ‘sociaal’. Je werkt graag met anderen samen, je wint graag, maar je kunt doorgaans ook tegen jouw verlies (tenzij je als kind heel graag schooltje speelde en het talent ‘inlevingsvermogen’ niet hebt).

Computerspelletjes
Eén van jouw talenten is ‘psychologisch actief’. Je kan je goed afzonderen, je goed concentreren, helemaal in iets opgaan.