headershadow

Latest Blogposts

Welke kleur heeft jouw parachute?

Afgelopen jaren heb ik kunnen ervaren dat er ook in de vastgoed branche veel mensen werkzaam zijn die (net als ik tot een aantal jaar geleden:) voor zich zelf niet helder hebben wat hun specifieke talenten zijn en wat de activiteiten zijn waar ze echt door gemotiveerd en geïnspireerd door raken.
In het kort gezegd: weten waar je heel goed in bent en wat je heel graag doet.
En net zo belangrijk : waar beschik jij over zodat jij altijd je geld zal kunnen verdienen?
En daarmee is de link gelegd naar de titel van dit blogartikel dat verwijst naar het boek van Richard Bolles What colour is your parachute?

Als je niet helder hebt wat dat unieke is waar jij over beschikt, zal je loopbaan misschien meer gaan afhangen van toevalligheden dan dat je er echt op bewuste wijze zelf sturing aan geeft.
Op de vraag: welke stappen in je loopbaan zijn echt een bewuste keuze van jezelf geweest? - zullen veel mensen tot de conclusie komen dat inderdaad toevalligheden een rol hebben gespeeld. (een vacature die je opeens ziet, een oud-collega of headhunter die je benadert voor een nieuwe baan etc.

Ook zie ik regelmatig dat iemand na de studie kiest voor een carrière pad dat op basis van de heersende maatschappelijke opvatting als "succesvol" wordt gezien maar dat nauwelijks is afgestemd op de talenten, interesses en drijfveren van de persoon zelf.
Ook heb ik regelmatig mensen gesproken die zich na jaren werken realiseerden dat hun keuze voor een bouw-/vastgoed opleiding niet echt bewust gemaakt was.
De goede studieresultaten bleken meer te maken te hebben met intelligentieniveau en doorzettingsvermogen dan met oprechte interesse in het vakgebied.
En ze realiseerden zich dat hun echte interesse en talenten waarschijnlijk in een andere branche beter tot hun recht hadden gekomen en tot betere resultaten en zeker tot meer voldoening hadden geleid.
In de huidige vastgoed markt is het m.i. meer dan ooit van belang dat je je als professional bewust bent van wat je als het ware in huis hebt zodat je op een bewuste manier sturing kunt geven aan je loopbaan.
Goed inzicht in je zelf en dat goed kunnen verwoorden is volgens mij een cruciale succesfactor in het vinden van een nieuwe passende baan of het verwerven van nieuwe opdrachten als je als zelfstandige werkt.
Weet jij inmiddels hoe jouw parachute eruit ziet??