headershadow

Latest Blogposts

WIL JIJ GEBELD WORDEN VOOR EEN NIEUWE BAAN ?

Gebeld worden door een headhunter voor een nieuwe baan is iets wat de meeste professionals wel kunnen waarderen.
Helemaal als het voor een functie is die je interessant vindt, goed aansluit op je ervaring, een uitdaging is en dat ook nog bij een bedrijf dat je aanspreekt.
Daarbij is de interesse voor jou als professional natuurlijk ook een “boost” voor je ego☺
Het is natuurlijk te risicovol om gedurende je loopbaan alleen maar achter over te leunen en te wachten op dit soort interessante telefoontjes, maar je kan er zelf zeker aan bijdragen om in de “picture” te zijn van headhunters in jouw vakgebied.
Hierbij een paar dingen die daarbij belangrijk zijn:

Wees online aanwezig
Tegenwoordig is het internet niet meer uit ons (zakelijke) leven weg te denken en je online vindbaarheid is dan ook echt belangrijk.
Daarbij denk ik dan meteen aan een profiel op Linkedin, wat zakelijk gezien echt een must is, tenminste als je door bedrijven, recruiters en headhunters gevonden wil worden.
Zorg er dan ook voor dat je Linkedin profiel er up to date en professioneel uitziet.
Plaats er ook een foto bij met de uitstraling die jij over jezelf mee wilt geven. Ik ben soms echt verbaasd over de foto’s die mensen bij hun profiel plaatsen…
Realiseer je goed dat headhunters op combinaties van termen zoeken en zorg er dus voor dat je op basis van bepaalde woorden of combinaties daarvan naar boven komt drijven.
Het regelmatig bijwerken van je ervaring en kennis is dan ook niet onverstandig.

Bouw aan je eigen “merk”
Er wordt veel over gesproken, je zelf zien als een “ merk”, branding dus.
Misschien te amerikaans maar toch is het goed om stil te staan waar nou precies jouw toegevoegde waarde ligt. Om welke expertise, kennis, interesses en combinatie van kwaliteiten wil jij bekend staan.
Wat is dus jouw toegevoegde waarde voor een potentiele werkgever?
Hoe ga jij je eigen salaris minimaal terugverdienen voor een bedrijf?
En hoe zorg je ervoor dat je dit helder overdraagt in je Linkedin profiel en je CV?
Een recruiter of headhunter moet in enkele seconden kunnen zien in hoeverre jij interessant bent voor een functie en dat bepaalt of je dus wel of niet gebeld gaat worden.


Bouw een relatie op
Als je bent benaderd door een headhunter maar het is op niets uitgelopen, wil dat niet zeggen dat alle energie en tijd voor niets is geweest.
Je loopbaan is waarschijnlijk nog lang en wellicht wil of moet je in die tijd nog wel een paar keer van functie wisselen.
Omdat netwerken zeer belangrijk zijn, is het altijd goed met een aantal headhunters goede relaties op te bouwen, zoveel tijd hoeft daar ook niet in te zitten en zo erg zijn de meesten nou ook weer niet…
De manier waarop je met een headhunter communiceert zowel mondeling als bv per mail, geeft een indruk over jou als professional.. Hoe beter de opgebouwde relatie is, hoe groter de kans is dat je gebeld wordt, tenminste als de functie aansluit op je profiel natuurlijk.

Laat het beste van jezelf zien in je huidige baan
Het klinkt simpel maar het is mijn beste advies. Doe je huidige werk gewoon heel, maar dan ook heel erg goed.
Op die manier werken collega’s en leidinggevenden graag met je samen en val je ook op bij opdrachtgevers en andere relaties.
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste vacatures worden ingevuld via het netwerk en dus niet via headhunters. Dus er worden door (oud) collega’s en relaties namen genoemd van mensen die ze goed vinden. En wordt er wel een headhunter ingeschakeld dan zijn het ook weer je collega’s, relaties, opdrachtgevers die je naam gaan noemen.


Als dit artikel je aanspreekt, zou ik het heel fijn vinden je reactie te krijgen. 

Zou natuurlijk ook super zijn als je het wilt liken of sharen op Linkedin, Twitter of Facebook.